FOGONS EN ACCIÓ

 

 

9 de juny de 2017

NIT DE PICAPOLLS

Una altra vegada no es va faltar a la cita de la Nit dels Picapolls organitzada per la Denominació d’Origen Pla de Bages on es podien tastar tots els picapolls nous sota la llum de la lluna plena als jardins de la Seu de Manresa. Tota una festassa amb música en directe i tastos de tapetes a càrrec dels Fogons. En aquesta ocasió, els representants varen ser Las Vegas, Golden, La Cuina i L’Espai Gastronòmic el Kursaal.

El festival del Picapoll!

 

Galeria de fotos

 

 

22 de maig de 2017

JORNADA FORMATIVA DE CAFÈS DEL BAGES

Els Cafès del Bages varen organitzar una jornada formativa basada en la cata de cafès. Tota una experiència genuïna que va sorprendre a tots els assistents.

 

Galeria de fotos

 

 

12 de maig de 2017

SOPAR DELS MATINERS

Aquest any, per primer cop, s’ha elaborat el sopar dels Matiners en el marc de la Festa dels Matiners d’Avinyó. En el Celler Abadal es va servir el convit en forma de degustació i sent el porc Ral d’Avinyó l’ingredient estrella maridat amb els vins del mateix celler.

 

Galeria de fotos

 

 

29 i 30 d'abril de 2017

ALÍCIA'T

Aquest any els representants de Fogons a la festa de la gastronomia Alicia’t van ser el Jordi Perich de Cal Carter de Mura i la Gemma i l’Ignasi del Mas de la Sala de Sallent.

Les receptes van ser amb productes de temporada i km0: múrgoles farcides de foie, llàgrimes de pèsols ofegades amb botifarra negra, i dues del receptari de la cuina ignasiana, espinacs capolats i sopa blanca de mató.

 

Galeria de fotos

 

 

23 de març de 2017

SOPAR 3er ANIVERSARI FOGONS

Cuinem amb Porc Ral d’Avinyó

 

 

Galeria de fotos

 

 

5 de març de 2017

TRANSÈQUIA

Un any més, els Fogons no hem volgut perdre’ns la cita anual amb la festa de la Transèquia i per segon any consecutiu hem ofert als participants els cigrons amb cansalada de Ral d’Avinyó. Entre tots els restaurants s’han cuit 250kg de cigrons en cru, una vegada cuits, han estat 500kg els que s’han repartit.

Tot un èxit de públic!

 

Galeria de fotos

 

17 desembre de 2016

CHRISTMAS MARKET ABADAL

El dissabte dia 17 de desembre, vàrem estar presents en la primera edició de la Christmas Marquet al Celler Abadal. Una festa per tota la família molt acollidora i ben organitzada.

Vàrem oferir, en format de tapa, una carxofa confitada farcida de bacallà, una tatin de botifarra negra i poma àcida, una parmentier amb pop i aire de cansalada, i un estofat de mongetes amb cansalada de Ral d'Avinyó i trompetea.

Molt bon ambient nadalenc!

 

Galeria de fotos

 

27 setembre de 2016

SOPAR DE LES ESTRELLES

Dins el marc de l’any "Catalunya Regió Europea de la Gastronomia" i sota la marca "Som Gastronomia", el 27 de setembre es va tenir el privilegi de sis dels nostres associats assistir en representació del nostre col·lectiu de cuiners al Sopar de les Estrelles ofert per tots els xefs catalans amb dues i tres Estrelles Michelin.

L’impressionant escenari va ésser el MNAC amb les Fonts de Montjuic als seus peus i va ser presidit pel Molt Honorable President de La Generalitat de Catalunya Sr. Carles Puigdemont.

La gastronomia bagenca a Barcelona amb els grans, tota una experiència!

 

Galeria de fotos

 

30 d’abril i 1 de maig de 2016

ALÍCIA'T

A Món Sant Benet, dins la Fira Alícia’t que vol promoure la gastronomia i els productes de la província de Barcelona entre el sector professional i les famílies, es va fer una demostració de cuina.

En aquest cas, es van presentar dos plats; “El Bacallà dels Fogons, interpretació del bacallà a la manresana d’Ignasi Domènech” i “Arròs amb costella de Ral d’Avinyó i múrgoles”. Els assistents, un centenar de persones, omplien els bancs i es va desenvolupar d’una forma molt divertida i interactiva, hi va haver moltíssimes preguntes per part dels assistents i al final varen poder provar les elaboracions.

 

Galeria de fotos

 

 

del 25 al 28 d’abril de 2016

ALIMENTARIA

De la mà del Celler Oller del Mas, col·laborador dels Fogons, es va participar en l’Alimentària del 25 al 28.

A l’estand d’Oller del Mas, cada dia, en dos torns, es van fer tastos de plats amb productes de proximitat i de temporada. Pràcticament tots els restaurants dels Fogons varen participar en l’acció.

El maridatge Oller del Mas – Fogons va ser espectacular!

 

Galeria de fotos

 

 

del 15 al 17 d’abril de 2016

B-DELICIOUS

Es va assistint a la Fira Internacional de Turisme de Barcelona, el B-Travel, del 15 al 17, on es van repartir més de 200 tastos de Masseter de Ral d’Avinyó amb crema de patata.

El masseter és la part més tendre de la galta de porc que en aquesta ocasió es va coure a baixa temperatura. El Ral és la raça autòctona del Bages promoguda per l’Escorxador d’Avinyó, té un greix infiltrat a la carn que la fa molt més gustosa i tendre ja que és un porc d’engreix lent i el seu aliment és bàsicament de cereals tradicionals.

Es van assolir els objectius marcats aconseguint l’èxit en la promoció gastronòmica bagenca.

 

Galeria de fotos

 

 

6 de març de 2016

TRANSÈQUIA

El diumenge 6 de març van estar presents com a últim avituallament en l’arribada de la Transèquia al Parc de l’Agulla. Els Fogons del Bages van repartir 5000 racions de cigronets amb cansalada del coll de Ral d’Avinyó.

Tots els participants van gaudir, després del considerable esforç, d’un platet ben senzill d’elaborar i molt agraït de menjar!

 

Galeria de fotos

 

 

24 d’octubre de 2015

SOPAR 20è ANIVERSARI DO PLA DE BAGES

L’any 1995 es va fer realitat una denominació d’origen que des de feia temps era molt reivindicada pels cellers de la comarca. Formada majoritàriament per explotacions familiars, amb vinya pròpia, els cellers del Bages produeixen uns vins de molta alta qualitat, degut a les característiques que impliquen una cura tradicional i molt personalitzada de la vinya. Actualment està formada per 12 cellers: Celler Abadal, Celler Solergibert, Caves Gibert, Celler Cooperatiu d’Artés, Mas de Sant Iscle, Més que Paraules, Celler el Molí, Celler Cooperatiu de Salelles, Heretat Oller del Mas, Fargas Fargas, Vins Grau i Can Serra dels Exibis.

Per celebrar aquests 20 anys, el dissabte 24 d’octubre es va organitzar un sopar al Museu de la Tècnica de Manresa elaborat pels Fogons Gastronòmics del Bages:

 

Galeria de fotos

 

 

30 de novembre de 2015

JORNADA ALÍCIA. XARXA DE PRODUCTES DE LA TERRA

En la Jornada de Networking per posar en contacte productors de proximitat i restauradors promoguda per la Diputació de Barcelona que es va desenvolupar a les instal·lacions d’Alícia, els Fogons Gastronòmics del Bages van oferir el coffe break que va constar de molts productes km 0: assortiment de dolços casolans, assortiment de llesques de diferents pans del Forn de Cabrianes, tomàquet rallat de l’hort de cal Climent, oli d’oliva verge del Molí Roch del Bages, assortiment d’embotits de cal Rovira de Sagàs i d’Enfruns de Casserres, bacallà dels Fogons en truita; interpretació del bacallà a la manresana d’Ignasi Domènech, i sucs de fruites Delícies del Moianès, aigua i cafès.

 

 

del 23 al 25 de setembre de 2015

BARCELONA DEGUSTA

Al recinte de Montjuic de Fira Barcelona es va celebrar el Festival Gastronòmic Popular Barcelona Degusta, coincidint amb les Festes de la Mercè. El nom del plat escollit per representar el Bages va ser el rostit de costella de porc Ral D’Avinyó amb mongetes i bolets de temporada. Es van repartir 300 racions entre el nombrós públic que es va concentrar davant l’estand.

 

 

del 17 al 19 d’abril de 2015

B-DELICIOUS

Els Fogons Fogons Gastronòmics del Bages van estar presents a un stand de la Fira de Turisme de Barcelona B-Travel en el pavelló gastronòmic B-Delicious. Oferiren 4 degustacions basades amb el bacallà i el porc Ral d’Avinyó; el poti poti de Mura, el bacallà amb careta de Ral i camagrocs, el xupaxup de costella de Ral, i l’hamburguesa de Ral.

L’èxit va ser espectacular!

 

Galeria de fotos

 

 

15 de març de 2015

TRANSÈQUIA

Un any més, la Transèquia a aglutinat a centenars de persones disposades a recórrer el Pla de Bages seguint el camí de la Sèquia, però més enllà del caràcter lúdic-esportiu de l’esdeveniment, a partir de la passada edició des del Parc de la Sèquia se li ha volgut donar un valor territorial.

Es pretén aprofitar la Transèquia per vertebrar i potenciar la comarca; donar a conèixer els seus actius gastronòmics, turístics i promoure el gran teixit empresarial existent. Una prova d’això és el tast que els restauradors de Fogons del Bages han ofert al Parc de l’Agulla.

L’entitat que va néixer amb la voluntat de promocionar la gastronomia del Bages amb productes de proximitat i de temporada, ha desplegat durant el migdia l’art culinari de la comarca. De 11:00 a 13:00 hores, es va poder degustar una ració elaborada per Fogons i una copa de vi de la DO del Pla de Bages, per 3€/ració. El milfulles de bacallà de Cal Oms amb cebetes o el xupaxups de costella de Ral d’Avinyó a la mel amb salsa agredolça van ser algun dels plats.

D’altra banda, es va aprofitar l’esdeveniment per tancar la temporada gastronòmica del porc Ral d’Avinyó i presentar-se la nova del bacallà.

 

 

30 de setembre de 2014

PRESENTACIÓ DE TEMPS DE BOLETS

El passat dimarts dia 30 de setembre vam presentar la nova temporada gastronòmica, l’última de l’any, Temps de Bolets. El lloc escollit per aquesta ocasió va ser El Forn de la Calç de Calders, indret privilegiat envoltat de boscos al bell mig d’Artés i Calders que s’hi desenvolupa l’activitat del Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat, Cacis.

L’acte va constar dels parlaments del Conseller de Turisme del Consell Comarcal, Sr. Joan Vinyes, la Directora del Centre Cacis, Sra. Roser Oduber, del President dels Fogons Gastronòmics del Bages, Sr. Benvingut Aligué i de l’Alcalde de Calders, Sr. Lluís Cerarols. Acabats els parlaments, amb el denominador comú d’unir forces per atraure visitants de les comarques veïnes i de l’àrea metropolitana, els cuiners de l’Associació van obsequiar en un seguit de platets amb l’ingredient principal, i no podia ser d’una altra manera, el bolet. Tot acompanyat d’una selecció de vins de la DO Pla de Bages, estrets col·laboradors dels Fogons, qui per cert, estant immersos aquesta setmana en la Festa de la Verema.

El temps va aguantar i va permetre poder desenvolupar la presentació en total normalitat.





TAST DELS SEGÜENTS PLATS

Crema de ceps i castanya amb xips de boniato

Bolets en escabetx

Samfaina de bolets am ou cuit a 64° i xipirons

Arròs de bolets

Coca gratinada de bolets I formatge de cabra del moianés

Saltat de bolets amb ous passats per aigua

“Caputxino” de bolets amb escuma de formatge

Entre d'altres i acompanyat amb vins de la DO PLA DE BAGES

 

 

 

 

 

Galeria de fotos

 

 

29 DE JULIOL DEL 2014

PRESENTACIÓ DE TEMPS DE ... POTI POTI DE L’HORTA BAGENCA

- Els Fogons Gastronòmics del Bages presentem la nova temporada gastronòmica
- En aquesta presentació comptarem amb la col·laboració del Parc de la Sèquia, L’associació L’Era i Mengembages, i així tancar el cercle de producció, distribució i consum
- L’objectiu de la temporada és destacar la gran varietat i riquesa dels productes de l’horta bagenca i crear sinèrgies entre les entitats que hi treballen

El dia 29 de juliol, a les 10 hores el senyor Sr. Joan Vinyes, ha presidit la roda de premsa de presentació de la temporada Temps de ...Poti Poti de l’Horta Bagenca, a les instal·lacions de l’Escola Agrària de Manresa a Can Poc Oli.

La presentació ha constat en primer lloc, d’una visita als horts de l’Escola Agrària, on la Xènia ha explicat sobre la seva feina de recuperació i conservació de llavors autòctones i s’ha pogut veure la producció de molts ingredients que formen els plats del Poti Poti de l’Horta Bagenca.

Seguidament s’han fet els parlaments per part de; Benvingut Aligué president dels Fogons Gastronòmics del Bages, Laia Muns coordinadora del Parc de la Sèquia, Xènia Torras representant de l’associació l’Era i Alba Gros com Mengembages.

Finalment, s’ha acabat l’acte oferint un tast d’alguns dels plats que conformen les cartes dels 26 restaurants integrants dels Fogons Gastronòmics del Bages participants en aquesta temporada:





TAST DELS SEGÜENTS PLATS

Broqueta de carbassó blanc i botifarra negra

Platet de carbassa potimarron, mató de Montserrat i anxova

Flam de mongeta, carbassa i bròquil amb crema de formatge de cabra

Torradeta amb olivada, daus de tomàquet amb seitó marinat i vinagreta de verdures de l’hort

Poti poti de Mura

Entre d’altres, i acompanyat amb vins de la DO PLA DE BAGES

 

 

 

 

 

Galeria de fotos

 

 

19 DE FEBRER DEL 2014

El dimecres dia 19 de febrer de 2014 es va fer la presentació oficial de l'Associació Els Fogons Gastronòmics del Bages a l'Auditori el Convent de Santpedor amb tots els associats, una àmplia representació dels agents implicats tant públics com privats i de diversos mitjans de comunicació locals i nacionals. Van presidir l'acte la Sra. Laura Vilagrà (Alcaldesa de Santpedor), Sr. Toni Massanès (Director d'Alícia), Sr. Valentí Roqueta (President de la DO Pla de Bages), Sr. Joan Vinyes (Conseller de Turisme del Consell Comarcal i director del Geoparc) i Sr. Benvingut Aligué (President dels Fogons Gastronòmics del Bages).

Aprofitem per donar les gràcies a tots els col·laboradors que ens han ajudat a fer possible que l'esdeveniment hagi estat fantàstic.

I per cel·lebrar-ho ens vam homenatjar amb un bon esmorzar que tot seguit us detallem:

ESMORZAR TASTET DE PORC RAL D'AVINYÓ

Variat de pernil dolç, llonganissa i llardons

Entrepanet fred de llom florejat cuit a la sal amb maionesa de mostassa i dolç de tomàquet

Terrina de peus amb fredolics sobre chutney de pebrot

Cansalada del coll amb pop i puré de patata

Presa confitada sobre tastet de patata i ceps amb glaça de mel i vinagre balsàmic

Botifarra amb mongetes del ganxet del Bages

Tira de costella lacada amb vi dolç

Galta cuita a baixa temperatura amb api nap, taronja i fruits secs

Mandonguilles amb sípia

 

Degustació dels vins de la
Denominació d'Orígen Pla de Bages

 

 

Galeria de fotos