Els Fogons Gastronòmics del Bages

El dia 25 de setembre de 2013 es celebra la primera reunió de l’Assemblea General de l’Associació Els Fogons Gastronòmics del Bages acollint a 26 restaurants disseminats per tota la geografia bagenca.

A començament d’aquest estiu un grupet d’amics, tots cuiners més un fotògraf especialitzat en gastronomia, en les seves trobades estiuenques dels capvespres, comencen a dissertar en les virtuts de treballar, a la cuina, el producte de proximitat i de temporada.... Alhora es palpa i es reflexiona sobre el desconeixement general que hi ha de la gastronomia bagenca en l’àmbit català... Sense adonar-se’n, s’està engendrant el primer col·lectiu de cuiners professionals al Bages.

S’inicien converses amb altres cuiners de la comarca i amb proveïdors i elaboradors del territori. Inicialment, s’engresquen en el projecte un total de 26 xefs. En quan els proveïdors, es generen col·laboracions per promocionar els productes locals: els vins de la DO Pla de Bages i el porc Ral d’Avinyó , entre d'altres.

El dimecres dia 19 de febrer de 2014 es fa la presentació oficial el col·lectiu de cuiners Els Fogons Gastronòmics del Bages a l’Auditori el Convent de Santpedor amb tots els associats, una àmplia representació dels agents implicats tant públics com privats i de diversos mitjans de comunicació locals i nacionals.

La nostra raó de ser és promocionar conjuntament la gastronomia de la comarca incidint en les tradicions arrelades al territori, i en aquesta directriu el primer any es desenvolupen 4 temporades gastronòmiques:

Temps de matança, a principis d’any. El porc, tradicionalment un dels animals més importants en la nostra pagesia, i la seva matança que perdura en el temps a les cases de pagès. L’esforç en desenvolupar una raça autòctona es veu recompensat amb l’aparició del Porc Ral d’Avinyó criat sense presses tal com es feia en èpoques no tant llunyanes.

Temps de bacallà, pels voltants de la Quaresma. Tot un clàssic a la cuina d’interior i dignificat amb la figura del nostre gran cuiner manresà, reconegut internacionalment, Ignasi Domènec.

Temps del poti poti, quan l’horta està al seu esplendor. L’horta bagenca i en particular la manresana regada amb l’aigua de La Sèquia, encara que tardana, ens dóna uns fruits immillorables i genuïns. Amb l’aparició de la Fundació Alícia, aglutinant els esforços d’hortolans particulars, i amb el seu afany de recuperar espècies autòctones, dinamitza i posa en valor d’una manera engrescadora els fruits de l’horta bagenca.

Temps de bolets, quan n’hi ha per caçar-los. Tant en les pinedes, alzinars i rouredes de les nostres contrades, segurament tant desconegudes i poc valorades per nosaltres mateixos, com en els excepcionals boscos de les comarques veïnes, quan el temps ho permet apareix el meravellós bolet que ens dóna la possibilitat d’infinitat de creacions al plat.

En el segon any apareix la necessitat de crear el plat estrella i així neix, com no podia ser d’una altra manera, El Bacallà dels Fogons; interpretació del bacallà a la manresana d’Ignasi Domènech on cada xef, partint de la recepta originaria, l’elabora seguint els seus criteris. A més, s’introdueixen a les cartes nous plats de bacallà combinant els productes de temporada que ens ofereix el temps de matança, del poti poti i de bolets.

Vine al Bages i entaula-t’hi!