GEOPARC MUNDIAL UNESCO DE LA CATALUNYA CENTRAL

Fa més de 36 milions d’anys, al cor geogràfic de Catalunya, existí un mar que va desaparèixer amb l’aixecament dels Pirineus, en un procés que ens ha deixat espectaculars formacions rocoses i rics recursos naturals que han definit el paisatge i la societat del territori.

El Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central, format per la comarca del Bages, del Moianés i el municipi de Collbató, està proteguint i posant en valor el seu patrimoni geològic i miner aconseguint un desenvolupament turístic sostenible.

El patrimoni geològic és també la nostra història compartida i aquesta història es pot llegir escrita en les pedres i els paisatges que estan al nostre voltant.

El Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central és un projecte vertebrador que posa en valor els atractius geològics i miners del territori així com els actius turístics sota un denominador comú, el geoturisme, amb una oferta turística interessant i de qualitat que integra cultura, natura, geologia, mineria i gastronomia. Cal entendre el geoturisme com aquella activitat que sustenta, o fins i tot millora, el caràcter geogràfic d'un territori, com és la seva cultura, medi ambient, patrimoni i benestar dels seus residents. La idea de millora sostenible permet el desenvolupament basat en el trets identitaris i propis del territori:

· Singularitats excepcionals com les Coves del Toll i les Coves del Salnitre o els relleus actuals dels antics deltes de Montserrat i Sant Llorenç de Munt, dos Parcs Naturals de peculiar paisatge.

· La Conca Potàssica Catalana, que és un exemple de rellevància mundial de la sedimentació de roques evaporítiques marines, amb minerals com l’halita (sal comú) i silvita (potassa), formades fa uns 37 milions d’anys en un context tectònic espectacular: l’aixecament dels Pirineus.

· Un museu de geologia que va més enllà d’un museu clàssic perquè, a part de mostrar col·leccions representatives de minerals, roques i fòssils, s’hi ensenyen les utilitats que tenen aquests materials geològics per les persones.

Vine al Bages i entaula-t’hi!

Visita'ns a www.geoparc.cat

 

 

MANRESA 2022

Manresa està aprofitant l’oportunitat de la commemoració històrica de relleu mundial dels 500 anys de l’estada de Sant Ignasi de Loiola, seguint l’exemple del pelegrí que va transformar la visió de l’Església i del món, està renovant la imatge de la ciutat i s’està projectant al món. Partint de les arrels ignasianes de fa 5 segles, potenciant tant el llegat patrimonial com els valors ignasians originals (tolerància, solidaritat amb la pobresa, importància de la formació i del coneixement, esforç personal, austeritat, espiritualitat, diàleg interreligiós, resiliència, sentit de comunitat), que són plenament vigents, i que están impulsant la ciutat cap endavant, amb sostenibilitat, adaptada al nou entorn i econòmicament equilibrada, sense malmetre els recursos locals ni hipotecar el futur del territori. Alhora, potenciant el seu caràcter acollidor i, tal com va acollir el pelegrí Sant Ignasi, acollir ara els visitants i turistes que están venint a Manresa.

Manresa és una ciutat diversa, acollidora i moderna, capital del Bages. Aquest és un recurs intangible que ha de potenciar la ciutat, que apel·la a la identitat i al capital humà de la comunitat, tot i que també compta amb el recurs tangible del patrimoni ignasià escampat pel centre històric de la ciutat, com ara La Cova, La Seu, la Capella del Rapte, el Pou de la Gallina, la Capella de Sant Ignasi Malalt o el santuari de La Salut de Viladordis (en total, 22 nodes ignasians).

Vine al Bages i entaula-t’hi!

Visita'ns a www.manresa2022.cat/

 

 

DO PLA DE BAGES

El Pla de Bages és una zona privilegiada, situada enmig de formacions muntanyoses mítiques com Montserrat i la Serra de Castelltallat, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac o el massís de Montcau.

Dins d'un clima continental mediterrani de mitja muntanya, el Bages disposa de les condicions idònies per al conreu vinícola: un excepcional microclima, una pluviositat escassa i una forta oscil·lació tèrmica, a més d'un sòl franc argilós i calcari.

Els seus vins queden impregnats amb notes balsàmiques d'espígol, farigola i romaní. Aquestes plantes aromàtiques que poblen els boscos de pins, roures i alzines envolten les vinyes.

Una de les peculiaritats del Bages són les tines i les barraques de vinya, construccions de pedra seca que es van fer necessàries per als pagesos davant del treball continuat al camp, per guardar l'utillatge agrícola o bé per protegir-se de les inclemències del temps. Coincidint amb DO Pla de Bages DO Pla de Bages la notable expansió del conreu de vinya, es van aixecar moltes d'aquestes barraques, de les què en resten al voltat de 4000, la majoria molt ben conservades

Vine al Bages i entaula-t’hi!